Reis- en Annuleringsverzekering

Reis verzekerenOp vakantie wilt u onbezorgd genieten. Twee weken naar de zon, een weekendje weg of een paar dagen een mooie stad bezoeken. Toch kan er altijd iets vervelends gebeuren. Uw bagage kan bijvoorbeeld gestolen worden, u kunt ziek worden, de auto begeeft het, slecht weer, etc. Voor de meeste narigheid tijdens de vakantie is er de mogelijk een verzekering af te sluiten. Er kan een verzekering afgesloten worden voor die ene vakantie in het jaar of een doorlopende (12 maanden polis) voor alle vakanties, concerten, optredens en aantoonbare dagtripjes.

Bij diefstal van uw bagage is er meestal een maximaal te vergoeden bedrag  die ook weer in categorieën is onderverdeeld. Bijvoorbeeld een maximum vergoeding voor contant geld, fototoestellen, filmcamera’s, brillen, sieraden en fietsen. Bereken van te voren of de dekking van uw polis ook echt de bagage waarde dekt. Er zijn ook andere mogelijkheden om uw bagage tijdens uw vakantie te verzekeren tegen diefstal. Kijk bij huis naar de kostbaarhedenverzekering voor meer informatie. Bij diefstal moet u altijd aangifte doen bij de dichtstbijzijnde politiebureau!

Medische kosten

In het buitenland vergoedt uw basiszorgverzekering vaak niet al uw medische kosten. De aanvullende dekking medische kosten biedt de zekerheid van volledige dekking. Natuurlijk alleen voor medisch noodzakelijk kosten en niet het gaatje in een kies die in het buitenland even gevuld wordt terwijl dat best even had kunnen wachten tot thuis. Let wel op dat er vaak polisvoorwaarden aan verbonden zijn die eisen stellen aan de dekking van uw zorgverzekering! Dit geldt zeker voor de werelddekking! Onder de Europa dekking vallen de Azoren, de Canarische eilanden, Madeira, alle niet Europese landen rond de Middellandse Zee en natuurlijk Europa zelf. Als je op vakantie bent wil je graag je geld aan leuke dingen uitgeven en niet aan medische rekening die voorgeschoten dienen te worden. Vraag de EHIC kaart aan via de site www.ehic.nl of via uw verzekeraar. Met deze kaart worden de rekeningen van medisch noodzakelijke hulp in Europa (meestal) rechtstreeks naar de verzekeraar gestuurd en heeft u er geen omkijken naar.

Ongevallen

Bij de meeste verzekeraars is er een mogelijkheid om een ongevallen verzekering af te sluiten. Deze keert een bedrag uit bij het blijvend invalide raken of overlijden door een ongeval. Er moet dan sprake zijn van “normale” sport activiteiten en geen “gevaarlijke” zoals bijvoorbeeld snelheidswedstrijden, bobsleeën, skispringen, raften en speedraces.

Winter- en (onder)watersport

Schade veroorzaakt tijdens langlaufen en snorkelen is in de meeste gevallen standaard meeverzekerd. Dit geldt niet voor alle andere winter- en (onder)watersporten.
Krijgt u een ongeval op bijvoorbeeld de skipiste en moet u met “de banaan” naar beneden gebracht worden, heeft u de dekking winter- en (onder) watersport nodig om de kosten vergoed te krijgen.

Kinderen

Uw kinderen tot vijf jaar verzekert u meestal gratis mee.. Wel moet u kenbaar maken aan de verzekeraar dat er kinderen jonger dan 5 jaar mee gaan.

Voertuighulp

Gaat u op vakantie met een eigen auto of een auto van de zaak die niet in het buitenland verzekerd is? Dan kunt u afhankelijk van de eisen van de verzekeraar  vaak de dekking voertuighulp afsluiten. Indien het voertuig door mechanische pech of door een ongeval in het buitenland niet meer kan rijden, dan kan men zich verzekeren voor de hierna genoemde hulp en/of vergoeding van de kosten:

Hulpverlening

De noodzakelijke kosten voor hulp langs de weg (vergelijkbaar met Wegenwachthulp) tot vaak een maximaal bedrag. De aanschafkosten van vervangende of nieuwe onderdelen worden meestal niet vergoed.

Sleepkosten

De noodzakelijke sleepkosten van de plaats van het ongeval of de pech naar de dichtstbijzijnde herstelwerkplaats, meestal met een maximaal bedrag per gebeurtenis.

Repatriëring van (beschadigde) voertuigen

Het vervoer van het beschadigde motorrijtuig en/of de eventuele (beschadigde) aanhangwagen/caravan naar een door de verzekerde te bepalen herstelbedrijf in Nederland als  de schade is veroorzaakt door pech, brand, diefstal, ongeval of een ander van buitenkomend onheil. Voorwaarde is vaak dat het voertuig niet binnen 4 werkdagen door een (nood)reparatie zodanig gerepareerd kan worden dat de (terug)reis op technisch ver­antwoorde wijze kan plaatsvinden. Is de repatriëring van het voertuig economisch niet verantwoord (dagwaarde te laag) dan heeft de verzekerde vaak recht op vergoeding van de kosten van invoering of vernietiging en worden de kosten van eventueel vervoer van bagage naar Nederland vergoed. De vergoeding en afhandeling hangt natuurlijk wel af van waar u het voertuig verzekerd heeft.. Voor de verzekerde personen wordt geregeld dat ze weer naar Nederland kunnen terug keren, al dan niet met het openbaar vervoer.

Repatriëring van bagage

Het vervoer van de noodzakelijkerwijs achtergebleven bagage van de verzekerde(n), vindt plaats  tegelijk met het transport, indien het (beschadigde) voer­tuig vanuit het buitenland wordt gerepatrieerd. Als het voertuig in het buitenland wordt ingevoerd of vernietigd, zal de noodzakelijkerwijs achtergebleven bagage van de verzekerde(n) apart worden vervoerd.

Nazenden van onderdelen

De kosten van organisatie en toezending van onderdelen die nodig zijn om al dan niet provisorische reparatie ter plaatse mogelijk te maken worden vergoed, indien deze onderdelen in het buitenland niet of niet op korte termijn verkrijgbaar zijn. De aankoopkosten komen meestal niet voor vergoeding in aanmerking omdat u deze ook had moeten maken als het in Nederland was gebeurt. Er moet altijd met de hulpdiensten contact opgenomen worden waarmee uw verzekeraar afspraken heeft lopen om voor vergoeding in aanmerking te komen.

Reisbestemmingen welke ontraden zijn

Het recht op vergoeding vervalt als bij aanvang van de reis bekend is of hoort te zijn dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het reizen in of naar een bepaald gebied heeft ontraden. Bevindt de verzekerde zich op dat moment in een dergelijk gebied dan blijft de dekking gehand­haafd, onder voorwaarde dat de verzekerde het desbetreffende gebied zo spoedig mogelijk verlaat. Zie voor meer informatie over de landen en/of gebieden die ontraden worden op : www.rijksoverheid.nl.

Annulering

Wilt u de mogelijkheid hebben om een bedrag terug te krijgen van een tussentijdse onderbroken vakantie dan heeft u een annuleringsverzekering nodig. De premie voor de verzekering wordt berekend aan de hand van de totale reissom. Er wordt een percentage van de reissom als premie berekend. Het is raadzaam rond te vragen hoeveel procent van de reissom berekend wordt als premie. Bij “dure” reizen er gauw sprake van een verschil van tientallen euro’s als je 6% in plaats 4% van de reissom moet betalen. Bijvoorbeeld: een reis voor 2 personen met het vliegtuig, gedurende een langere periode met een waarde van € 3.000,= kost u bij 4% premie € 120,= en bij een 6% premie € 180,= Dat is een verschil van al € 60,= die u al snel kan besparen door rond (te laten) kijken. Niet alle verzekeringsmaatschappijen bieden een “losse” annuleringsverzekering aan maar vaak wel in combinatie met een reisverzekering. Uw reisbureau biedt u ook een reisverzekering met annulering aan en dat klinkt makkelijk en snel maar de winst is snel behaald door verder (te laten) kijken zoals we al in de berekening lieten zien.

Voor u een reisverzekering afsluit moet u voor u zelf nagaan wat u belangrijk vindt om verzekerd te hebben tijdens uw vakantie. Zijn het de medische kosten, slepen naar een garage voor noodzakelijk reparaties aan de auto, diefstal van uw bagage of de dekking tijdens winter- /watersportvakantie. Kiest u voor de korte reisverzekering voor die ene reis of gaat u vaak of lang op vakantie en heeft liever de doorlopende reisverzekering. Zijn er omstandigheden waardoor u denkt een annuleringsdekking nodig te hebben?

Verzekering doorlichten

Vraagt u zich eens af: - Bent u wel verzekerd voor alle gewenste risico's ? - Betaalt u niet teveel ? - Bent u niet onder- of zelfs dubbel verzekerd ?

Copyright © 2015 Verzekerder.nl - Zeker Verder!