Rechtsbijstandsverzekering

Een rechtsbijstand verzekering bestaat uit verschillende onderdelen. Waaruit deze onderdelen bestaat is afhankelijk van de maatschappij. Je kunt ze grof weg onderverdelen in 3 groepen:

– Verkeer
– Werk (inkomen)
– Privé (klant en woon)

Vaak is het zo dat de verzekeringsmaatschappij  een “startpakket” heeft  die uit te breiden is naar een volledig pakket.

Verkeer is op twee manieren voor rechtsbijstand te verzekeren. Het kan als extra dekking  op je voertuig verzekering en als verkeersrechtsbijstand verzekering. Bij de eerste mogelijkheid is er alleen dekking met de op de polis vermelde voertuig(en) en heet motorrijtuig rechtsbijstandsverzekering. Verkeers rechtsbijstand-verzekering heeft een betere dekking en kost daarom natuurlijk ook meer.

Enkele voorbeelden waarbij een verkeersrechtsbijstandverzekering van pas komt :

* U bent als fietser aangereden en heeft letselschade opgelopen en de automobilist ontkent aansprakelijk te zijn en wil de schade niet betalen.
* Bij een ongeval in het buitenland helpt men u bij de afwikkeling zodat er door de taal verschillen geen misverstanden kunnen ontstaan.
* Uw gestolen auto is doorverkocht en de nieuwe eigenaar weigert de auto terug te geven.
* De gemeente stoep is zeer ongelijk en heeft losse stoeptegels waardoor uw kind zijn / haar been breekt en de gemeente wil de kosten niet vergoeden.

Categorie werk (inkomen) zit vaak in het pakket van de vakbond maar heeft een maximum betreft het bedrag aan advocaat kosten of schade bedrag waarvoor u juridische hulp vraagt. Als u kijkt hoeveel de contributie is voor de vakbond dan bent u vaak goedkoper uit met een verzekering dan lid te blijven van de bond als rechtsbijstand de enige reden is om lid te zijn.

Enkele voorbeelden van hulp bij een rechtsbijstandsverzekering op het gebied van werk en inkomen:
* U maakt een fout op het werk en wordt op staande voet ontslagen omdat uw werkgever onterecht beweerd dat het niet de eerste keer is dat u deze (of een andere) fout maakt.
* Door het wisselen van directie volgt men een hele andere strategie waardoor uw baan op de tocht komt te staan.
* U kunt bij de concurrentie aan het werk maar zit met een concurrentiebeding in uw contract en weet niet of u de baan kan accepteren.
* U krijgt een conflict met een broer en/of zus bij de afwikkeling van een nalatenschap en wilt graag weten wat uw rechten zijn.
* Het pensioenreglement wordt aangepast en u wilt graag weten wat voor u de gevolgen zijn.

Categorie privé wordt ook wel consument en wonen genoemd.  Deze categorie biedt de klant bescherming bij gebeurtenissen waarbij men als consument, huiseigenaar of huurder betrokken is. Je kunt snel in lastige situaties verzeild raken en dan biedt juridische hulp vaak uitkomst. denk bijvoorbeeld aan conflicten met de gemeente, de verhuurder of de buren. Enkele voorbeelden waarbij het hebben van een rechtsbijstandsverzekering uitkomst kan bieden:

* De verhuurder wil huurverhoging toepassen terwijl er sprake is van achterstallig onderhoud.
* De groenvoorziening voor uw woning wordt weggehaald en er wordt parkeergelegenheid van gemaakt zonder vooraf te melden dat het gaat gebeuren.
* In uw net opgeleverde woning zijn de nodige gebreken geconstateerd en de aannemer geeft geen  harde termijn aan waarin hij denkt dit te gaan oplossen.
* Uw kind woont voor de studie op kamers en dan wordt er ineens de huur opgezegd van de kamer omdat de verhuurder het gebouw zelf wil gaan gebruiken.
* De hele buurt klaagt regelmatig bij de verhuurder over de “muziek” makende buurman en de verhuurder doet er niets aan.
* Het reisbureau heeft een fout gemaakt bij het boeken van uw reis waardoor u niet in de hotels verblijft waar uw keuze naar uit was gegaan.
* U heeft een conflict met een winkelier over de aankoop of reparatie van een consumentenartikel, bijvoorbeeld een televisie.

Verzekering doorlichten

Vraagt u zich eens af: - Bent u wel verzekerd voor alle gewenste risico's ? - Betaalt u niet teveel ? - Bent u niet onder- of zelfs dubbel verzekerd ?

Copyright © 2015 Verzekerder.nl - Zeker Verder!