Autoverzekering

De autoverzekering dekt de schade die u in een ongeval aan derden toebrengtVandaag de dag heeft haast iedereen een auto en daar dragen we graag zorg voor. Van aftands tweedehandswagentje tot gloednieuwe klassebak, hij brengt ons van A naar B en dat doen we liefst in veiligheid. Of je nu elke dag voor lange afstanden de baan op moet, of je auto slechts sporadisch de straat op gaat: een autoverzekering is een absolute – en verplichte – must.

Feit is dat wie achter het stuur kruipt, nooit veilig is voor ongevallen. Ze loeren om iedere hoek en er is maar één onoplettende chauffeur nodig om een botsing te veroorzaken. Ook voor kleine schadegevallen kan je maar beter behoed zijn: wie reed er nog nooit tegen een paaltje of de spiegel van een andere wagen?

De autoverzekering dekt de schade die u in een ongeval aan derden toebrengt, zowel lichamelijke als materiële schade zijn hierin inbegrepen. Zo kan je met een gerust hart de baan op: wees voorzichtig!

In het verzekeringsrecht staat omschrijven dat een verzekering in principe een wilsovereenstemming is tussen de verzekerde en de verzekeraar. Dat wil zeggen dat beide partijen uit vrije wil een overeenkomst aangaan. Dit is bij de autoverzekering slechts gedeeltelijk waar, omdat in de landen van de Europese Unie, waaronder Nederland, het afsluiten van een autoverzekering verplicht is. Uiteraard mag de verzekerde zelf wel bepalen tot welke maatschappij hij zich richt om de auto te verzekeren.

De verplichting van de autoverzekering gaat over het gedeelte waarin de automobilist verzekerd is voor het toe brengen van schade aan anderen. Het verplicht stellen van deze verzekering is gedaan om het slachtoffer van een verkeersongeluk, naast alle problemen die dit mogelijk al oplevert, te vrijwaren van financiële problemen ten gevolge van dit ongeluk.

De verplichte verzekering moet voor schade aan het voertuig of andere materiële schade minimaal een miljoen euro uit kunnen betalen. Dit bedrag is vijf miljoen euro als het gaat om schade aan de persoon van het slachtoffer. De verzekering moet ook in de andere landen van de Europese Economische Ruimte (De Europese Unie en IJsland en Noorwegen) geldig zijn.

Een automobilist kan er ook voor kiezen om zich te verzekeren voor de schade die hij zelf heeft geleden. Dit wordt ook wel een cascoverzekering genoemd.

Als een auto wordt gestolen en vervolgens wordt daarmee schade aangericht hoeft de verzekering niet te betalen. Wel is natuurlijk de betreffende dader persoonlijk aansprakelijk voor de aangerichte schade. Ook als de auto meedoet aan een snelheidswedstrijd of behendigheidsrit geldt de verzekering niet. Als het een geregistreerde wedstrijd is moet de organisatie van het evenement een aansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten.

Als de auto verzekerd is en in het ongerede is geraakt kan de verzekerde de kosten van het bergen van de auto en de extra reiskosten die gemaakt worden bij de verzekering claimen. Veel verzekeringsmaatschappijen hebben dan ook een hulpdienst waar de verzekerde in het binnen- en buitenland een beroep op kunnen doen voor het geval ze een dusdanige schade hebben geleden, dat ze niet meer verder kunnen rijden.

Bij de verzekering van de eigen schade, cascoverzekering, wordt er een verschil gemaakt tussen een verminderde verzekering en een volledige verzekering. Bij de verminderde verzekering is de schade die ontstaat door directe deelname aan het verkeer (bijvoorbeeld omslaan, slippen, van de weg raken) niet vergoed maar wel de indirecte oorzaken zoals stormschade, blikseminslag. De volledige verzekering biedt een uitkering bij alle opgelopen schade.

Een autoverzekering biedt meestal premiekorting zolang er schadevrij wordt gereden. Dit heet het bonus-malus systeem.

Verzekering doorlichten

Vraagt u zich eens af: - Bent u wel verzekerd voor alle gewenste risico's ? - Betaalt u niet teveel ? - Bent u niet onder- of zelfs dubbel verzekerd ?

Copyright © 2015 Verzekerder.nl - Zeker Verder!